Viorica Dăncilă, despre cozile de la votul din diaspora: „Cei care au greșit de la primul până la ultimul trebuie să plece” / Avocatul Poporului cere lămuriri Ministerului de Externe

Viorica Dăncilă, despre cozile de la votul din diaspora: „Cei care au greșit de la primul până la ultimul trebuie să plece / Avocatul Poporului cere lămuriri Ministerului de Externe
Publicat: 28/05/2019, 18:23

„Am cerut MAE o analiză a ceea ce s-a intâmplat, iar cei care au greșit trebuie să plece acasă, fie că e ambasador sau consul. Buletinele de vot au fost suficiente, în funcție de solicitările ambasadorilor sau consulilor. Cei care au greșit de la primul până la ultimul trebuie să plece”, a declarat Viorica Dăncilă.

Teodor Meleșcanu și-a cerut scuze, luni, față de românii din diaspora care nu au putut vota la alegerile europarlamentare și referendum din cauze cozilor care s-au format la urne. „ În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creșterea numărului secțiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfășurat în condiții bune sau satisfăcătoare. În consecință, am dispus o anchetă în țările în care s-au semnalat situații regretabile, pentru a stabili cauzele și măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente”, a transmis Teodor Meleșcanu, printr-un comunicat de presă remis, luni, Mediafax.

Ministrul a adăugat că a solicitat elaborarea în regim de urgență a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, „pentru identificarea de soluții concrete și propuneri de modificări legislative care să contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor Diasporei”.

Reacția lui Teodor Meleșcanu vine după ce, duminică, la mai multe secții de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, mii de români așteptând să-și exercite dreptul la vot. Cozi s-au format și în fața secțiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin și Regensburg, românii declarându-se nemulțumiți, pe rețelele de socializare, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităților române. Mulți dintre ei, printre care și fostul ambasador Mihnea Motoc, au plecat acasă fără să voteze.

Avocatul Poporului cere lămuriri MAE, AEP și MAI în legătură cu votul în Diaspora

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și cere lămuriri de la Ministerul de Externe, Ministerul de Intene, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și ambasadele României din statele membre ale UE unde au fost probleme în legătură cu votul în Diaspora.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va solicita informații de la autoritățile implicate, în legătură cu modul în care s-a desfășurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor euro-parlamentare. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 7 și art. 36 din Constituția României privind românii din străinătate și dreptul de vot. Demersul este urmarea apariției mai multor informații și critici în presă privind modul în care s-a desfășurat procesul de vot în secțiile din diaspora ( timp de așteptare mare, nereguli, imposibilitatea unui mare număr de cetățeni de a-și exercita dreptul de vot), precum și a unor petiții primite de la persoane fizice, prin care se solicita sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului”, transmite instituția, într-un comunicat de presă remis, marți, MEDIAFAX.

„În acest context, Avocatul Poporului va solicita informații de la Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul de Interne, respectiv ambasadele României din statele unde s-au semnalat probleme în procesul de vot. De asemenea, vor fi solicitate puncte de vedere de la autoritățile în cauză, în legătură cu măsurile necesare pentru a înlătura situațiile similare în cazul viitoarelor alegeri, respectiv cu privire la oportunitatea introducerii votului prin corespondență și a votului electronic, ca metode de creștere a eficienței procedurii de exercitare a votului”, completează sursa citată.

Avocatul Poporului a precizat că scopul este de a descoperi dacă românii nu au putut vota în diaspora din cauza unor lacune legislative sau a aplicării defectuoase a legii.

„În funcție de informațiile și documentele puse la dispoziție de autoritățile publice sesizate, Avocatul Poporului poate identifica, în ansamblu, împrejurările care au generat disfuncționalitățile ce au condus la imposibilitatea exercitării dreptului la vot de către cetățenii români aflați în străinătate. Scopul implicării Avocatului Poporului este acela de a determina dacă imposibilitatea exercitării dreptului de vot de către cetățenii români din străinătate, s-a datorat unor lacune în legislație și/sau unor aplicări defectuoase a legii de către autoritățile publice cu rol în asigurarea desfășurării alegerilor și de a propune remediile legale în vederea evitării, pe viitor, a repetării unor asemenea situații”, a completat sursa citată.

Nu în ultimul rând, instituția spune că va examina cadrul legal și va propune măsuri pentru garantarea dreptului de vot pentru toți cetățenii.

„În cadrul demersurilor efectuate, Avocatul Poporului va examina cadrul legislativ intern, jurisprudența Curții Constituționale, dar și legislația europeană în materie electorală. Dacă Avocatul Poporului va constata, cu prilejul verificărilor întreprinse, lacune în legislație sau cazuri grave de nerespectare a legilor țării, va întocmi un Raport special, conținând cele constatate, care va fi prezentat Parlamentului, Guvernului și Președintelui României, raport prin care Avocatul Poporului va propune măsuri concrete pentru garantarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor români din străinătate”, a conchis sursa menționată.

La mai multe secții de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, mii de români așteptând să-și exercite dreptul la vot. Cozi s-au format și în fața secțiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin și Regensburg, românii declarându-se nemulțumiți, pe rețelele de socializare, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităților române. Mulți dintre ei, printre care și fostul ambasador Mihnea Motoc, au plecat acasă fără să voteze.

Ministrul a adăugat că a solicitat elaborarea în regim de urgență a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, „pentru identificarea de soluții concrete și propuneri de modificări legislative care să contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor Diasporei”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor